Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

птт


РЕЧ-ДВЕ О „ГАНСИМА”
Објавите нешто о групи „Guns’n’Roses” или текст неке њихове песме.
АНА
Београд


Крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог века овај амерички хард рок састав скренуо је на себе светску пажњу музиком која је била мешавина рока, блуза, панка, глам рока и хеви метала, неколико успешних албума, спектакуларним концертима, као и скандалима и пуцњавом. Данас је Аксел Роуз једини преостали члан „Ганса”.
Групу су 1985. године у Лос Анђелесу основали певач Вилијам Аксел Роуз, гитаристи Трејси Ганс и Изи Страдлин, басиста Оле Беич (кога је заменио Даф Макаган) и бубњар Роб Гарднер. Име бенда настало је спајањем делова имена састава из којих су чланови дошли – „Hollywood Rose” и „L. A. Guns”.



ЈАО, ГДЕ ЈЕ ТАЈ НАРОД ЈАО?
Молим вас да ми одговорите где живи народ који се зове Јао.
ПРЕДРАГ
Лозница


Јао (сами себе називају Мин и Ман) народност је која у групицама живи у планинским подручјима на југу Кине, а мање их је у Вијетнаму и Лаосу. Почетком првог миленијума пре наше ере преци народа Јао и Мјао населили су крајеве око средњег тока реке Јангце. У првим столећима наше ере стопили су се с Кинезима, а делом отишли на југ и југозапад у планинска подручја, где је дошло до етничког раздвајање тих двеју група (Јао и Мјао). Језик Јао припада групи Мјао-Јао кинеско-тибетанске породице језика. По вери су анимисти (веровање о деловању душа и духовних снага у природи) с јаким култом предака. Баве се земљорадњом (пиринач, кукуруз, слатки кромпир) и ловом. Други народ, с истим именом, Јао или Вајао, живи на другом континенту, у афричкој држави Малави, а има их још у Танзанији и Мозамбику. Њихов језик припада источној групи породице језика Банту црнаца. Већина Јао су муслимани. Баве се земљорадњом (кукуруз, пиринач, махунарке), сточарством и риболовом. Многи су запослени на плантажама дувана и памука .


МОЗАК КОЈИ СЕ ОБНАВЉА
Чула сам да канаринци лепо певају зато што имају необичан мозак, па ме занима да ли је то истина.
ИРЕНА
Тител

Истина је. Научници су недавно открили да канаринац не само да лепо пева и складно изгледа него је по много чему необична врста птице. Наиме, он је једина животиња којој се мозак обнавља. Зна се да веома лако уче нове песме. Имају ову способност зато што им се део мозга, у коме се налази центар за певање, обнавља сваке године у пролеће. Тада се, у ствари, изграђује потпуно нови центар па птица поново учи и ствара потпуно нове песме .




ПИТАЊЕ БЕЗ ПРАВОГ ОДГОВОРА
Занима ме зашто су Пигмеји мали.
ДЕЈАН
Баточина


Пре више од четири хиљаде година египатски фараон Нефрекари рекао је својим војницима да добро пазе на „патуљке који играју”, управо ухваћене у области горњег тока Нила. Ово је најстарији сачувани податак о постојању патуљастог народа Пигмеја. Данас постоје многе научне расправе о томе на који начин, каквим хормоналним механизмима и због којих еволуционих услова су Пигмеји остали мали. Покушаји да се одреде средњи показатељи раста и утврде остала битна својства њиховог тела у поређењу с европским мерилима, остали су без успеха. Истраживање отежава чињеница да је готово немогуће утврдити годиште неког Пигмеја, с обзиром на различита схватања протока времена код овог малог народа. Време рађања детета обично се везује за природне појаве или за смрт племенског поглавице и слично. Недавно потврђено откриће да Пигмеји до пубертета имају нормалан развој, а да после тога нагло заостају, научнике је још више удаљило од могућег решења. За разлику од европских народа, код Пигмеја после пубертета количина инсулина која утиче на развој организма из непознатих разлога почиње нагло да опада. Осамдесетих година прошлог века амерички антрополог Роберт Бејли провео је много времена у шумама јужног Конга где живе ови, вероватно, најмањи људи на свету. Одрасли мушкарци из тамошњег пигмејског племена Ефе били су високи 142, а жене 135 центиметара .


ПО КОНСТАНТИНОВОЈ ВОЉИ
Занима ме од када је недеља нерадни дан.
ЗОРАН
Добановци


Недеља је већ у касном античком времену била посвећена богу Сунца. Први хришћани славили су недељу као дан васкрсења Христовог. Међутим, званично је тек римски цар Константин I Велики (272–337), едиктом из 321. године, прогласио недељу за нерадни дан. Тог дана били су забрањени сви земљораднички радови, као и суђења .


МЕТЕОРСКА БРЗИНА ПАДАЊА
Колику брзину достигне падобранац при искакању из авиона, а пре отварања падобрана?
АЦА
Деспотовац

Падобранци, који главом напред искачу из авиона, у паду пре отварања падобрана, достижу брзину од 296 километара на час. То је свега 3,2 километра на час мање од брзине којом неки метеори ударају у Земљу.


МИЛИОН И ПО ВРСТА
Молим вас да ми одговорите колико врста живих бића има на нашој планети.
МИЛА
Рума

Едвард Вилсон, професор на америчком универзитету Харвард, написао је књигу „Разноликост живота” у којој је изнео да је до сада откривено и уредно описано и пописано 1,413 милиона врста живих бића на Земљи. Од тога половина живи у тропским шумама, иако оне заузимају само шест одсто Земљине површине. Међутим, ову бројку, каже Вилсон, ваља примити с могућом грешком од стотину хиљада више или мање, јер за неке организме појам врсте није одређен како треба па и резултати истраживања нису сасвим тачни .